Vademecum intendenta w szkole, przedszkolu, zakładzie gastronomicznym
Opis
Zapraszamy do zapoznania się z kolejną, nową publikacją, skierowaną do osób rozpoczynających pracę na stanowisku intendenta w placówkach oświatowych a także innych, zajmujących się ogólnie pojętym żywieniem.
W przygotowanym przez nasz zespół opracowaniu znajdą Państwo następujące informacje:
- Organizacja zakładu gastronomicznego
- Ogólne wymagania dotyczące magazynów żywnościowych
- Organizacja stanowisk i procesu pracy w zakładach gastronomicznych
- Zakres obowiązków intendenta
- Szczegółowe zakresy obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności pracowników obsługi
- Zasady żywienia w szkole i przedszkolu
- Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków
- Ogólne zalecenia dotyczące doboru produktów żywnościowych i metod obróbki technologicznej
- Praktyczne zasady obróbki kulinarnej produktów spożywczych
- Składniki alergenne
- Wytyczne prowadzenia dokumentacji w dziale żywienia
- Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej oraz system HACCP przy produkcji posiłków przedszkolnych
- Gramatury i receptury 2021 dla dzieci żłobkowych (1-3 lat), dla dzieci przedszkolnych (3-6 lat), dla szkoły podstawowej
- Przykłady receptur dla dzieci przedszkolnych
- Schematy technologiczne
- Zamówienia publiczne – wzory pism
- Zamknięcie szkół i przedszkoli – co zrobić z przeterminowaną żywnością i niewykorzystanymi środkami pieniężnymi