Odpowiedzialność Dyrektora za bezpieczeństwo żywienia dzieci i młodzieży w placówce oświatowej
Opis
Program szkolenia:
- Podstawy prawne odpowiedzialności Dyrektora za bezpieczeństwo w zakresie żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych
- Różnice w odpowiedzialności za bezpieczeństwo żywienia pomiędzy Intendentem a Dyrektorem oświatowej placówki żywienia zbiorowego
- Sankcje prawne za brak nadzoru ze strony Dyrektora placówki oświatowej
- Odpowiedzialność firm cateringowych dostarczających żywność dla placówek oświatowych żywienia zbiorowego
- Zakres nadzoru nad żywieniem dzieci i młodzieży obowiązujący Dyrektora placówki:
- Rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci i młodzieży
- Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującej ustawy z 2016 r. i norm żywienia z 2020 r. - porównanie i omówienie zmian
- Zasady planowania jadłospisów w placówkach oświatowych dla określonych grup wiekowych
- Wykaz produktów zalecanych i niezalecanych przez Sanepid
- Metody obróbki termicznej szczególnie zalecane w żywieniu dzieci i młodzieży
- Podstawowe obliczenia w ustalaniu jadłospisów dla poszczególnych grup wiekowych
- Zapis kaloryczności potraw wraz ze wskazaniem gramatury białek, tłuszczów, węglowodanów i błonnika
- Prawidłowe oznaczenia alergenów w jadłospisach
- Diety eliminacyjne – podstawowe zagadnienia i informacje niezbędne do zatwierdzenia jadłospisu
- Zamienniki w diecie dzieci i młodzieży z alergią
- Praktyczna ocena jadłospisów pod względem możliwości zatwierdzenia i/lub konieczności naniesienia korekty
W oferowanej cenie gwarantujemy:
- udział w szkoleniu materiały szkoleniowe w postaci pdf
- imienny certyfikat przesyłany w formie pliku pdf potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu
- dodatkowe materiały- zestawy 10- dniowych jadłospisów wraz z recepturami - plik pdf
- dostęp do nagrania ze szkolenia przez 7 dni
Szkolenie poprowadzi dr Anna Stolecka- Warzecha – adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży. Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia. Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem, intendentów, dyrektorów placówek oświatowych dietetyków, specjalistów żywienia, lekarzy, psychologów, studentów tych kierunków.
Szkolenie wpisuje się w definicję kształcenia ustawicznego osób w wieku dojrzałym ( min. edukacji w szkołach dla dorosłych, a także zdobywania umiejętności i podwyższania kwalifikacji przez osoby bezrobotne, poszukujące pracy, aktualnie pracujące oraz przez pracodawców). Może być dofinansowane w ramach KFS.
Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.24/00197/2019