Nowe jadłospisy i receptury posiłków szkolnych - Anna Stolecka- Warzecha Wyd. 2022
Opis
Prezentowana publikacja została przygotowana z myślą o żywieniu dzieci w wieku szkolnym. Wydanie oparte na aktualnym stanie prawnym, wytycznych w tym Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, (Dz. U. z 2015 r.poz. 1256), Norm żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie z roku 2020 pod redakcją Mirosława Jarosza, Ewy Rychlik, Katarzyny Stos, Jadwigi Charzewskiej.
Publikacja omawia min.:
- Wymagania dotyczące stosowania środków spożywczych
- Wymagania wobec poszczególnych grup środków spożywczych stosowanych w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty obowiązujące od dnia 1 września 2016 r.
- Najważniejsze ograniczenia żywieniowe
- Rola podstawowych składników odżywczych, wybranych minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci
- Zasady planowania jadłospisów dla dzieci w wieku szkolnym
- Podstawowe obliczenia i oznaczenia w ustalaniu jadłospisów
- Alergeny
- Straty produkcyjne
- Przykładowe jadłospisy dla szkół podstawowych
- sezon wiosenno-letni
- sezon jesienno-zimowy
- obiady szkolne jednogarnkowe - Nadwaga i otyłość dzieci w wieku szkolnym
Autor publikacji dr Anna Stolecka- Warzecha– adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia. Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem, intendentów, dyrektorów placówek oświatowych dietetyków, specjalistów żywienia, lekarzy, psychologów, studentów tych kierunków.