Niezbędnik intendenta. Receptury gastronomiczne, porady technologiczne, gramatury
Opis
Zapraszamy do zapoznania się z nowym wydaniem naszej publikacji, skierowanej do osób rozpoczynających pracę na stanowisku intendenta w placówkach oświatowych: przedszkolach, szkołach a także innych, zajmujących się układaniem planów żywieniowych i ogólnie pojętym żywieniem.
W przygotowanym przez nasz zespół opracowaniu znajdą Państwo następujące informacje:
- Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski
- Aktualizacja nowych norm żywienia dla populacji polskiej – wykaz zmian
- Koniec z piramidą żywienia – zalecenia podane na talerzu
- Receptury potraw
- Porady technologiczne
- Przybliżona wartość produktu w gramach na 1 osobę (gramówka)
- Przygotowanie potraw z mięsa zwierząt rzeźnych
- Charakterystyka i zastosowanie części tusz mięsa zwierząt rzeźnych do przygotowania potraw
- Przygotowanie mięsa do obróbki cieplnej
- Asortyment potraw gotowanych
- Asortyment mięs duszonych obejmuje potrawy duszone w małych kawałkach, kawałkach porcjowych lub wieloporcjowych
- Asortyment mięs duszonych
- Asortyment wyrobów z mięsnej masy mielonej
- Sporządzanie potraw z drobiu
- Sporządzanie potraw z ryb i owoców morza
- Asortyment potraw z ryb
- Sporządzanie zup i sosów
- Sporządzanie deserów
- Przygotowywanie napojów zimnych i gorących
- Gramatury 2021:
- Porcje brutto i netto dla dzieci żłobkowych (1-3 lat)
- Porcje brutto i netto dla dzieci przedszkolnych (4-6 lat)
- Gramatury dla szkoły podstawowej
Publikacja wydana jest w podręcznym formacie B5, stanowić może nieocenioną pomoc w pracy każdego intendenta.
Liczba stron: 176,
Wydanie I - 2021
Format B6