Intendent, kucharz w placówce żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży. Organizacja zadań zgodnych z aktualnym stanem prawnym i obowiązującymi normami 2024 r. - szkolenie online
Opis
Zapraszamy intendentów i wszystkie osoby zajmujące się żywieniem dzieci i młodzieży do udziału
w szkoleniu online, które poprowadzi dr hab. n. med. Anna Stolecka - Warzecha
Intendent, kucharz w placówce żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży.
Organizacja zadań zgodnych z aktualnym stanem prawnym i obowiązującymi normami 2024 r.
Planowany termin szkolenia:
8.05.2025 r.
w godz. 10:00 -14:00
Program szkolenia:
Zakład żywienia zbiorowego – charakterystyka placówki
Niepokojący raport NIK o żywieniu w szkołach
Sprawowanie kontroli nad jakością posiłków podawanych dzieciom w ramach żywienia dzieci i młodzieży w przedszkolach i szkołach – obowiązki placówki
Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującej ustawy z 2016 r. i norm żywienia NIZP PZH z 2024 r.
Rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci i młodzieży:
- Białka – źródła występowania, zapotrzebowanie, umiejętność wyboru produktów wysoko i niskobiałkowych.
- Etykieta spożywcza – gdzie kryją się białka?
- Tłuszcze – źródła występowania, zapotrzebowanie, umiejętność wyboru produktów wysoko i niskotłuszczowych.
- Etykieta spożywcza – wartościowanie produktów zawierających tłuszcze.
- Węglowodany – źródła występowania, zapotrzebowanie, umiejętność wyboru produktów z węglowodanami złożonymi i eliminacją cukrów prostych.
- Etykieta spożywcza – cukry proste i złożone.
- Błonnik i jego znaczenie w diecie. Umiejętność wyboru produktów wysokobłonnikowych w odniesieniu do zapotrzebowania.
- Witaminy, makro i mikroelementy – czy muszą być bilansowane zgodnie z zapotrzebowaniem?
- Woda i napoje – wytyczne dla dzieci i młodzieży
-
Etykieta spożywcza jako czynnik determinujący wybór produktu. Dodatki do żywności zabronione w żywieniu dzieci i młodzieży
-
Wytyczne planowania posiłków przedszkolnych i szkolnych – sztywne zasady (normy, wykluczenia) oraz rekomendacje i zalecenia
-
Orientacyjna gramatura posiłków przedszkolnych i szkolnych
-
Podstawy wyliczeń w jadłospisach dla dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych (średnioważona norma na energię) podział energii
na posiłki
-
Alergeny - prawidłowe oznaczenia alergenów. Podstawy prawne diet eliminacyjnych w placówkach żywienia zbiorowego. Diety eliminacyjne – podstawowe zagadnienia i informacje niezbędne dla osób pracujących w kuchni
-
Ocena jadłospisu dekadowego – pomocne narzędzie
-
Metody obróbki termicznej szczególnie zalecane w żywieniu dzieci i młodzieży
-
Dieta planetarna, a żywienie zbiorowe
-
Przechowywanie próbek żywności – bezpieczeństwo żywności i żywienia Dz.U.2023.1448 t.j. Wersja obowiązująca od: 28 lipca 2023 r.
-
Niezbędna dokumentacja bloku żywienia: księga HACCP i dokumentacja sanitarna – obligatoryjne elementy podlegające okresowej kontroli
-
Programy wspomagające pracę w zakresie bilansowania posiłków – narzędzia dostępne powszechnie
Podczas szkolenia udzielone zostaną odpowiedzi na pytania:- Czy można używać ketchupu, majonezu, musztardy?
- Czy można podawać parówki na śniadanie?
- Czy można używać Maggi?
- Czy można używać galaretek w proszku?
- Czy można używać śmietany?
- Czy można używać kostki rosołowej?
- Czy można używać paluszków rybnych?
- Czy można używać smakowych płatków śniadaniowych?
W oferowanej cenie gwarantujemy:
- udział w szkoleniu
- materiały szkoleniowe w postaci pliku PDF
- imienny certyfikat przesyłany w formie pliku pdf potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu
- dodatkowe materiały- zestawy 10- dniowych jadłospisów wraz z recepturami - plik PDF
- dostęp do nagrania ze szkolenia przez 7 dni
Dr hab. n. med. Anna Stolecka- Warzecha – adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia. Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem, intendentów, dyrektorów placówek oświatowych dietetyków, specjalistów żywienia, lekarzy, psychologów, studentów tych kierunków.Szkolenie wpisuje się w definicję kształcenia ustawicznego osób w wieku dojrzałym ( min. edukacji w szkołach dla dorosłych, a także zdobywania umiejętności i podwyższania kwalifikacji przez osoby bezrobotne, poszukujące pracy, aktualnie pracujące oraz przez pracodawców). Może być dofinansowane w ramach KFS.
Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.24/00197/2019