Żywienie w placówkach oświatowych – planowanie jadłospisów zgodnie z aktualnymi normami żywienia 2024 r.– dla intendentów, kucharzy, personelu pomocniczego- szkolenie online

nowy intendent.png
  • nowość
Cena: 280,00 zł

Cena regularna:

280.00
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Zapraszamy intendentów i wszystkie osoby zajmujące się żywieniem dzieci i młodzieży

do udziału w szkoleniu online

 Żywienie w placówkach oświatowych – planowanie jadłospisów zgodnie
z aktualnymi normami żywienia 2024 r.– dla intendentów, kucharzy, personelu pomocniczego

 

Termin szkolenia:

8.04.2025 r.

w godz. 10.00- 14.00

(FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY)

 

 
Program szkolenia:             

     - Definicja zakładu żywienia zbiorowego typu zamkniętego – charakterystyka placówki
     - Rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci i młodzieży
     - Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującej ustawy z 2016 r. i norm żywienia
       z 2024 r. - porównanie i omówienie zmian
     - Zasady planowania jadłospisów w placówkach oświatowych dla określonych grup wiekowych
     - Wykaz produktów zalecanych i niezalecanych przez Sanepid
     - Metody obróbki termicznej szczególnie zalecane w żywieniu dzieci i młodzieży
     - Zastosowanie warzyw i owoców w żywieniu- składniki surówek i sałatek i ich rola żywieniowa i technologiczna.
     - Zasady gotowania różnych warzyw
     - Zupy – podział, etapy sporządzania, zasady zagęszczania, rodzaje wywarów, zasady podawania, dodatki
     - Kasze i makarony – podział, zasady gotowania (rozklejone, rzadkie i gęste, sypkie i półsypkie)
     - Pieczywo – które wybrać i dlaczego ?
     - Potrawy z jaj (wykorzystanie właściwości zagęszczających, wiążących, spulchniających i emulgujących)
     - Potrawy z mięs (ryb i drobiu)
     - Podstawowe obliczenia w ustalaniu jadłospisów dla poszczególnych grup wiekowych
     - Zapis kaloryczności potraw wraz ze wskazaniem gramatury białek, tłuszczów, węglowodanów i błonnika
     - Wartości kaloryczne produktów pakowanych i nie pakowanych
     - Oznaczenia na etykietach– jakie informacje należy wykorzystać do planowania posiłków dla dzieci i młodzieży
     - Alergeny- prawidłowe oznaczenia alergenów
     - Diety eliminacyjne – podstawowe zagadnienia i informacje niezbędne dla osób pracujących w kuchni|
     - Zamienniki w diecie dzieci i młodzieży z alergią
     - Przykładowe jadłospisy dla dzieci- analiza jadłospisów własnych
     - Najczęstsze błędy w planowaniu jadłospisów przedszkolnych i szkolnych 
     - Skutki zdrowotne błędów żywieniowych- choroby dietozależne
     - Personel bloku żywienia – przykładowe czynności wchodzące w zakresy obowiązków, wybrana dokumentacja                                towarzysząca (np. karta przyjęcia towaru)

W oferowanej cenie gwarantujemy:

  • udział w szkoleniu
  • materiały szkoleniowe w postaci pdf 
  • imienny certyfikat przesyłany w formie pliku pdf potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu
  • dodatkowe materiały- zestawy 10- dniowych jadłospisów wraz z recepturami lub księga dokumentacji HACCP- plik PDF
  • dostęp do nagrania ze szkolenia przez 7 dni

Szkolenie poprowadzi dr Anna Stolecka- Warzecha– adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia. Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem, intendentów, dyrektorów placówek oświatowych dietetyków, specjalistów żywienia, lekarzy, psychologów, studentów tych kierunków.

Szkolenie wpisuje się w definicję kształcenia ustawicznego osób w wieku dojrzałym ( min. edukacji w szkołach dla dorosłych, a także zdobywania umiejętności i podwyższania kwalifikacji przez osoby bezrobotne, poszukujące pracy, aktualnie pracujące oraz przez pracodawców). Może być dofinansowane w ramach KFS.

Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.24/00197/2019

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl