Żywienie w placówkach oświatowych – planowanie jadłospisów zgodnie z aktualnymi normami żywienia 2024 r.– dla intendentów, kucharzy, personelu pomocniczego- szkolenie online
Opis
Zapraszamy intendentów i wszystkie osoby zajmujące się żywieniem dzieci i młodzieży
do udziału w szkoleniu online
Żywienie w placówkach oświatowych – planowanie jadłospisów zgodnie
z aktualnymi normami żywienia 2024 r.– dla intendentów, kucharzy, personelu pomocniczego
Termin szkolenia:
8.04.2025 r.
w godz. 10.00- 14.00
Program szkolenia:
- Definicja zakładu żywienia zbiorowego typu zamkniętego – charakterystyka placówki
- Rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci i młodzieży
- Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującej ustawy z 2016 r. i norm żywienia
z 2024 r. - porównanie i omówienie zmian
- Zasady planowania jadłospisów w placówkach oświatowych dla określonych grup wiekowych
- Wykaz produktów zalecanych i niezalecanych przez Sanepid
- Metody obróbki termicznej szczególnie zalecane w żywieniu dzieci i młodzieży
- Zastosowanie warzyw i owoców w żywieniu- składniki surówek i sałatek i ich rola żywieniowa i technologiczna.
- Zasady gotowania różnych warzyw
- Zupy – podział, etapy sporządzania, zasady zagęszczania, rodzaje wywarów, zasady podawania, dodatki
- Kasze i makarony – podział, zasady gotowania (rozklejone, rzadkie i gęste, sypkie i półsypkie)
- Pieczywo – które wybrać i dlaczego ?
- Potrawy z jaj (wykorzystanie właściwości zagęszczających, wiążących, spulchniających i emulgujących)
- Potrawy z mięs (ryb i drobiu)
- Podstawowe obliczenia w ustalaniu jadłospisów dla poszczególnych grup wiekowych
- Zapis kaloryczności potraw wraz ze wskazaniem gramatury białek, tłuszczów, węglowodanów i błonnika
- Wartości kaloryczne produktów pakowanych i nie pakowanych
- Oznaczenia na etykietach– jakie informacje należy wykorzystać do planowania posiłków dla dzieci i młodzieży
- Alergeny- prawidłowe oznaczenia alergenów
- Diety eliminacyjne – podstawowe zagadnienia i informacje niezbędne dla osób pracujących w kuchni|
- Zamienniki w diecie dzieci i młodzieży z alergią
- Przykładowe jadłospisy dla dzieci- analiza jadłospisów własnych
- Najczęstsze błędy w planowaniu jadłospisów przedszkolnych i szkolnych
- Skutki zdrowotne błędów żywieniowych- choroby dietozależne
- Personel bloku żywienia – przykładowe czynności wchodzące w zakresy obowiązków, wybrana dokumentacja towarzysząca (np. karta przyjęcia towaru)
W oferowanej cenie gwarantujemy:
- udział w szkoleniu
- materiały szkoleniowe w postaci pdf
- imienny certyfikat przesyłany w formie pliku pdf potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu
- dodatkowe materiały- zestawy 10- dniowych jadłospisów wraz z recepturami lub księga dokumentacji HACCP- plik PDF
- dostęp do nagrania ze szkolenia przez 7 dni
Szkolenie poprowadzi dr Anna Stolecka- Warzecha– adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia. Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem, intendentów, dyrektorów placówek oświatowych dietetyków, specjalistów żywienia, lekarzy, psychologów, studentów tych kierunków.
Szkolenie wpisuje się w definicję kształcenia ustawicznego osób w wieku dojrzałym ( min. edukacji w szkołach dla dorosłych, a także zdobywania umiejętności i podwyższania kwalifikacji przez osoby bezrobotne, poszukujące pracy, aktualnie pracujące oraz przez pracodawców). Może być dofinansowane w ramach KFS.
Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.24/00197/2019