Żywienie dzieci w żłobkach. Wzorowy jadłospis-zdrowo i smacznie!

Dostępność: średnia ilość
Cena: 210,00 zł 210.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Zapraszamy intendentów i osoby zajmujące się żywieniem dzieci w żłobkach, do udziału w szkoleniu online: "Żywienie dzieci w żłobkach. Wzorowy jadłospis - zdrowo i smacznie! Z uwzględnieniem zaktualizowanych „Norm żywienia dla populacji Polski i ich zastosowania” z 1 lutego 2020 r.      i  „Zaleceń zdrowego żywienia” zaprezentowanych 17 października 2020 roku jako „Talerz zdrowego żywienia".

Termin: 14 stycznia 2021 r. w godzinach: 9:30 - 13:30

Celem szkolenia jest zapoznanie Słuchaczy z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia dzieci żłobkowych, zgodnymi z zapisami Ustawy o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3, obowiązującej od 01.01.2018 r. (Dz. U. z 2017 r. poz. 1428) uwzględniający Rozporządzenia z dnia 26.07.2016 w sprawie grup środków spożywczych oraz według aktualnych norm żywienie dla populacji Polski z 2017 r. Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Dostosowany do wdrożenia wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, a także Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (dot. alergenów), prawidłowego ich oznaczania w jadłospisach, zgodnie z najnowszymi wytycznymi stacji Sanepid.

Opis szkolenia

Po zakończeniu szkolenia uczestnicy:

  • znają podstawowe przepisy prawne dotyczące organizacji żłobków i żywienia w placówkach.
  • potrafią ustalać wartość kaloryczną jadłospisów oraz obliczać zapotrzebowanie na energię i inne składniki odżywcze dla dzieci w wieku do 3 lat.
  • wiedzą jak wybierać i łączyć potrawy do menu, aby spełnić lokalne uwarunkowania i wymogi Sanepidu dotyczące żywienia dzieci w żłobkach.
  • potrafią zaplanować całe posiłki.
  • potrafią prawidłowo wskazać alergeny i kaloryczność dań na jadłospisach.
  • rozpoznają produkty niezalecane w żywieniu zbiorowym i potrafią wskazać ich zamienniki.

Program szkolenia:

  1. Zasady żywienia dzieci w pierwszym roku życia:
  • żywienie dzieci karmionych piersią,
  • karmienie sztuczne,
  • karmienie uzupełniające, pokarmem naturalnym z laktarium,
  • zasady postępowania z mlekiem matki dla jej biologicznego dziecka,
  1. Żywienie w okresie poniemowlęcym:
  • organizacja posiłków i dobór w całodziennej diecie dzieci żłobkowych,
  • produkty wykorzystywane do żywienia dzieci w żłobkach,
  • prawidłowa dieta całodzienna dzieci żłobkowych,
  • produkty alergizujące, ograniczanie cukru, soli w diecie dzieci żłobkowych
  1. Normy żywienia w wieku od 1 do 3 roku życia - zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze niemowląt i małych dzieci na podstawie zaktualizowanych „Norm żywienia dla populacji Polski i ich zastosowania” z 1 lutego 2020 r. opracowanych przez Instytut Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH) w Warszawie.
  2. Wyliczanie średniej ważonej, ćwiczenia praktyczne.
  3. Rola podstawowych składników odżywczych, wybranych minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci.
  4. Wytyczne dotyczące żywienia dzieci na podstawie „Zaleceń zdrowego żywienia” wprowadzonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH, zaprezentowanych 17 października 2020 roku - „Talerz zdrowego żywienia”
  5. Konsultacje indywidualne. Rozwiązywanie problemów w pracy intendenta.

W oferowanej cenie gwarantujemy: materiały szkoleniowe – w postaci pdf, ze wskazówkami zasad systemu bezpieczeństwa żywności, imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu.

 

Prowadząca: dr Anna Stolecka-Warzecha – adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl