Zasady planowania jadłospisów dla dzieci w szkole i przedszkolu -Talerz zdrowego żywienia - szkolenie online

Dostępność: duża ilość
Cena: 200,00 zł 200.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Zapraszamy do udziału w organizowanym szkoleniu online dla intendentów szkół, przedszkoli, żłobków pt. ”Zasady planowania jadłospisów dla dzieci w szkole i przedszkolu".

Żywienie dzieci w placówkach oświatowych w świetle obowiązującego rozporządzenia z uwzględnieniem „Norm żywienia dla populacji Polski i ich zastosowania 2020" roku oraz „Zaleceń zdrowego żywienia” z dnia 17 października 2020 roku jako  „Talerz zdrowego żywienia".

 

Planowany termin szkolenia: 14.04.2021 r. w godzinach: 10.00-14.00

Program szkolenia:

  1. Rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci.
  2. Zasady planowania jadłospisów w placówkach oświatowych.
  3. Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującej ustawy z 2016 roku i norm żywienia z 2020 roku (porównanie i omówienie zmian).
  4. Podstawowe obliczenia w ustalaniu jadłospisów dla poszczególnych grup wiekowych.
  5. Wartości kaloryczne produktów pakowanych i nie pakowanych. Oznaczenia na etykietach.
  6. Alergeny.
  7. Przykładowe jadłospisy dla dzieci.
  8. Najczęstsze błędy w planowaniu jadłospisów przedszkolnych i szkolnych.

Po zakończeniu szkolenia uczestnicy:

  1. Zgodnie z nowymi normami żywienia z dnia 1 lutego 2020 r. umieją zaplanować poprawnie i zgodne z normami jadłospisy dla poszczególnych grup wiekowych.
  2. Samodzielnie ustalą właściwą wartość kaloryczną jadłospisów, obliczą zapotrzebowanie na energię i inne składniki odżywcze zgodnie z ostatnimi wytycznymi IŻiŻ z roku 2020.
  3. Wiedzą jak wybierać i łączyć potrawy do menu tak, aby spełnić lokalne uwarunkowania i wymagania Sanepidu związane z żywieniem dzieci zgodnie z obowiązującymi przepisami.
  4. We właściwy sposób wskażą i wypiszą alergeny w przygotowanych jadłospisach.
  5. Potrafią rozpoznać produkty niezalecane w żywieniu zbiorowym, wskazać ich zamienniki, rozpoznają błędy w planowaniu posiłków dla dzieci.
  6. Są zapoznania z „Normami żywienia dla populacji Polski i ich zastosowania” z dnia
    1 lutego 2020 roku oraz „Zaleceniami zdrowego żywienia” z dnia 17 października 2020 roku funkcjonującymi jako „Talerz zdrowego żywienia".

W oferowanej cenie gwarantujemy: materiały szkoleniowe – ze wskazówkami dot. zbiorowego żywienia przesłane w formie pdf, imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo w kursie.

Szkolenie poprowadzi dr Anna Stolecka-Warzecha – adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl