Warsztaty szkoleniowe - planowanie i układanie jadłospisów zgodnych z obowiązującymi normami

Cena: 320,00 zł 320.00
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

                                                             

Zapraszamy Państwa do udziału w warsztatach szkoleniowych

"Planowanie i układanie jadłospisów zgodnych z obowiązującymi normami-

Talerz zdrowego żywienia"


Planowany termin szkolenia:

10.06.2024 r.

w godz. 10:00 - 14:00

(FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY)

 

Praktyczne warsztaty szkoleniowe obejmujące przedstawienie zasad żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Przykłady zdrowych posiłków z różnych grup spożywczych, optymalnego wyboru produktów spożywczych używanych do przygotowywania jadłospisów dla dzieci a także przykładowy, modelowy talerz żywieniowy. W trakcie warsztatów przeprowadzone zostaną analizy Państwa jadłospisów przez co każdy uczestnik otrzyma konstruktywne i praktyczne porady przydatne w prowadzeniu właściwego żywienia dzieci w swojej placówce, a przez to wskazówki, jak układać smaczne i pełnowartościowe jadłospisy zgodnie
z obowiązującymi normami i wprowadzać prawidłowe nawyki żywieniowe wśród podopiecznych.

Program szkolenia obejmuje :

  1. Zasady żywienia w placówce oświatowej - Talerz Zdrowego Żywienia z 2020 r. Piramida Zdrowego Żywienia, Normy Żywienia dla populacji Polski z 2020 r. w konfrontacji z obowiązującym Rozporządzeniem .
  2. Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującej ustawy z 2016 roku i norm żywienia z 2020 roku z uwzględnieniem:
    grup produktów, które muszą się znaleźć w każdym posiłku - zasady planowania I śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorku, kolacji oraz:
    • optymalnej liczby dni jadłospisu,
    • zalecanej liczby posiłków w ciągu dnia, podziału energii na posiłki
    • zachowania równowagi kwasowo-zasadowej
    • wyboru odpowiednich technik kulinarnych
    • wyboru odpowiednich tłuszczów do obróbki termicznej, do potraw na zimno i do smarowania pieczywa
    • przygotowywania zup bez użycia kości i porcji rosołowych
    • wyboru najlepszego produktu do zabielania zup i sosów
    • doboru napojów do uzupełniania płynów w diecie z określeniem minimalnych porcji tych napojów
    • ograniczenia cukru do słodzenia i stosowania jego dozwolonych zamienników
    • ograniczenia soli do potraw i polecanych mieszanek naturalnych przypraw do rodzaju potrawy
    • możliwości stosowania półproduktów (typu mrożone pierogi, mrożona włoszczyzna, chłodzone dania garmażeryjne), mrożonek (także przygotowywanych we własnym zakresie), środków spożywczych z puszek, żywności konserwowanej
  3. Rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci
  4. Zasady bilansowania jadłospisów dla dzieci w przedszkolnym dobór proporcji i jakości składników odżywczych (białka, tłuszcze, węglowodany oraz błonnik pokarmowy)
  5. Podstawowe obliczenia w ustalaniu jadłospisów
  6. Procentowy rozkład energii na poszczególne posiłki
  7. Liczenie kilokalorii dla danego produktu i potrawy
  8. Reguły zwiększania wielkości porcji między różnymi wiekowo grupami żywieniowymi gotowanie w jednym kotle
  9. Poprawne gramatury dla grupy dzieci przedszkolnych, odpowiadające aktualnym normom żywienia 
  10. Jak wygląda prawidłowo przygotowana receptura na danie własne?
  11. Sporządzanie receptur: różnica pomiędzy recepturą żywieniową a technologiczną, zasady układania receptur, ułożenie przykładowych receptur na: danie mleczne, zupę, danie mięsne, danie mączne, surówki, dodatek do II dnia, kompot
  12. Propozycje receptur na dania bez użycia półproduktów tj. kisiel, galaretka, budyń, żurek, barszcz czerwony, barszcz biały i wiele innych.
  13. Definicje: porcja, dodatek , zawartość w przypadku podawanie wybranych dań
  14. Straty produkcyjne szacowanie i ujmowanie w jadłospisach
  15. List składników dozwolonych i niedozwolonych w żywienie dzieci i młodzieży
  16. Alergeny. Oznaczanie alergenów w jadłospisach przykłady
  17. Ocena jadłospisu dekadowego lista punktów weryfikacyjnych
  18. Wykorzystanie dostępnych i darmowych aplikacji wspomagających układanie jadłospisów

Korzyści z udziału w szkoleniu:

  • umiejętność fachowego i sprawnego układania jadłospisów
  • pozyskanie wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat zdrowego żywienia podczas planowania i przygotowywania posiłków w placówce edukacyjnej
  • spotkanie z doświadczonym trenerem, który zapewnia pełną wiedzę z zakresu racjonalnego żywienia i dietetyki oraz rzeczowe i bardzo przystępne prowadzenie zajęć
  • materiały szkoleniowe oparte na aktualnych normach żywienia i racjach pokarmowych
  • szkolenie prowadzone na żywo 
  • dostęp poprzez zaproszenie z linkiem wysłany na Państwa email (wystarczy laptop lub komputer z głośnikami), szkolenie na platformie Clickmeeting - nie wymaga instalacji dodatkowych programów
  • 7- dniowy dostęp do nagrania
  • Cena szkolenia obejmuje:

    • uczestnictwo w szkoleniu
    • materiały szkoleniowe przesyłane w formie elektronicznej
    • certyfikat uczestnictwa przesyłany w postaci pdf.
    • dodatkowe materiały- przykładowe 10- dniowe zestawy jadłospisów wraz z recepturami- plik pdf

Szkolenie poprowadzi dr Anna Stolecka -Warzecha - adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia.

Szkolenie wpisuje się w definicję kształcenia ustawicznego osób w wieku dojrzałym ( min. edukacji w szkołach dla dorosłych, a także zdobywania umiejętności i podwyższania kwalifikacji przez osoby bezrobotne, poszukujące pracy, aktualnie pracujące oraz przez pracodawców). Może być dofinansowane w ramach KFS.

Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.24/00197/2019

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl