Warsztaty szkoleniowe - planowanie i układanie jadłospisów zgodnych z obowiązującymi normami
Opis
Zapraszamy Państwa do udziału w warsztatach szkoleniowych
Planowanie i układanie jadłospisów zgodnych z obowiązującymi normami-
Talerz zdrowego żywienia
Planowany termin szkolenia:
11.12.2024 r.
w godz. 10:00 - 14:00
Praktyczne warsztaty szkoleniowe obejmujące przedstawienie zasad żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Przykłady zdrowych posiłków z różnych grup spożywczych, optymalnego wyboru produktów spożywczych używanych do przygotowywania jadłospisów dla dzieci a także przykładowy, modelowy talerz żywieniowy. W trakcie warsztatów przeprowadzone zostaną analizy Państwa jadłospisów przez co każdy uczestnik otrzyma konstruktywne i praktyczne porady przydatne w prowadzeniu właściwego żywienia dzieci w swojej placówce, a przez to wskazówki jak układać smaczne i pełnowartościowe jadłospisy zgodnie z obowiązującymi normami i wprowadzać prawidłowe nawyki żywieniowe wśród podopiecznych.
Program szkolenia obejmuje :
-
Zasady żywienia w placówce oświatowej - Talerz Zdrowego Żywienia z 2020 r. Piramida Zdrowego Żywienia, Normy Żywienia dla populacji Polski z 2020 r. w konfrontacji z obowiązującym Rozporządzeniem .
-
Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującej ustawy z 2016 roku i norm żywienia z 2020 roku z uwzględnieniem:
grup produktów, które muszą się znaleźć w każdym posiłku - zasady planowania I śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorku, kolacji oraz:-
optymalnej liczby dni jadłospisu,
-
zalecanej liczby posiłków w ciągu dnia, podziału energii na posiłki
-
zachowania równowagi kwasowo-zasadowej
-
wyboru odpowiednich technik kulinarnych
-
wyboru odpowiednich tłuszczów do obróbki termicznej, do potraw na zimno i do smarowania pieczywa
-
przygotowywania zup bez użycia kości i porcji rosołowych
-
wyboru najlepszego produktu do zabielania zup i sosów
-
doboru napojów do uzupełniania płynów w diecie z określeniem minimalnych porcji tych napojów
-
ograniczenia cukru do słodzenia i stosowania jego dozwolonych zamienników
-
ograniczenia soli do potraw i polecanych mieszanek naturalnych przypraw do rodzaju potrawy
-
możliwości stosowania półproduktów (typu mrożone pierogi, mrożona włoszczyzna, chłodzone dania garmażeryjne), mrożonek (także przygotowywanych we własnym zakresie), środków spożywczych z puszek, żywności konserwowanej
-
-
Rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci
-
Zasady bilansowania jadłospisów dla dzieci w przedszkolnym dobór proporcji i jakości składników odżywczych (białka, tłuszcze, węglowodany oraz błonnik pokarmowy)
-
Podstawowe obliczenia w ustalaniu jadłospisów
-
Procentowy rozkład energii na poszczególne posiłki
-
Liczenie kilokalorii dla danego produktu i potrawy
-
Reguły zwiększania wielkości porcji między różnymi wiekowo grupami żywieniowymi gotowanie w jednym kotle
-
Poprawne gramatury dla grupy dzieci przedszkolnych, odpowiadające aktualnym normom żywienia
-
Jak wygląda prawidłowo przygotowana receptura na danie własne?
-
Sporządzanie receptur: różnica pomiędzy recepturą żywieniową a technologiczną, zasady układania receptur, ułożenie przykładowych receptur na: danie mleczne, zupę, danie mięsne, danie mączne, surówki, dodatek do II dnia, kompot
-
Propozycje receptur na dania bez użycia półproduktów tj. kisiel, galaretka, budyń, żurek, barszcz czerwony, barszcz biały i wiele innych.
-
Definicje: porcja, dodatek , zawartość w przypadku podawanie wybranych dań
-
Straty produkcyjne szacowanie i ujmowanie w jadłospisach
-
List składników dozwolonych i niedozwolonych w żywienie dzieci i młodzieży
-
Alergeny. Oznaczanie alergenów w jadłospisach przykłady
-
Ocena jadłospisu dekadowego lista punktów weryfikacyjnych
-
Wykorzystanie dostępnych i darmowych aplikacji wspomagających układanie jadłospisów
Korzyści z udziału w szkoleniu:
-
umiejętność fachowego i sprawnego układania jadłospisów
-
pozyskanie wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat zdrowego żywienia podczas planowania i przygotowywania posiłków w placówce edukacyjnej
-
spotkanie z doświadczonym trenerem, który zapewnia pełną wiedzę z zakresu racjonalnego żywienia i dietetyki oraz rzeczowe i bardzo przystępne prowadzenie zajęć
-
materiały szkoleniowe oparte na aktualnych normach żywienia i racjach pokarmowych
-
szkolenie prowadzone na żywo
-
dostęp poprzez zaproszenie z linkiem wysłany na Państwa email (wystarczy laptop lub komputer z głośnikami), szkolenie na platformie Clickmeeting - nie wymaga instalacji dodatkowych programów
- 7- dniowy dostęp do nagrania
-
Cena szkolenia obejmuje:
- uczestnictwo w szkoleniu
- materiały szkoleniowe przesyłane w formie elektronicznej
- certyfikat uczestnictwa przesyłany w postaci pdf.
- dodatkowe materiały- przykładowe 10- dniowe zestawy jadłospisów wraz z recepturami- plik pdf
Szkolenie poprowadzi dr Anna Stolecka -Warzecha - adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia.
Szkolenie wpisuje się w definicję kształcenia ustawicznego osób w wieku dojrzałym ( min. edukacji w szkołach dla dorosłych, a także zdobywania umiejętności i podwyższania kwalifikacji przez osoby bezrobotne, poszukujące pracy, aktualnie pracujące oraz przez pracodawców). Może być dofinansowane w ramach KFS.
Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.24/00197/2019