Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Szkolenie dla intendentów online

Dostępność: duża ilość
Cena: 199,00 zł 199.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Zapraszamy do udziału w organizowanym szkoleniu online dla intendentów szkół, przedszkoli, żłobków pt. ”Żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych w świetle obowiązującego rozporządzenia. Wzorowy jadłospis – zdrowo i smacznie”.

W związku z zaistniałą sytuacją związaną z COVID-19, wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom oraz dużemu zainteresowaniu tematyką z zakresu żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych przygotowaliśmy dla Państwa ofertę dotyczącą szkolenia w formie online.

Wymaga ono jedynie dostępu do internetu, komputera/laptopa z kamerą internetową, tabletu czy smartfona.

Planowany termin szkolenia to 10.09.2020 r., 17.09.2020 r., 30.09.2020 r.

Program szkolenia:

  1. Etapy rozwoju dziecka – zmiany w zapotrzebowaniu żywieniowym. Normy żywienia dla wybranych grup wiekowych.
  2. Podstawowe składniki odżywcze w diecie dzieci i młodzieży. Fizjologiczna rola białka, tłuszczów, węglowodanów, błonnika oraz wody.
  3. Analiza zawartości poszczególnych makro i mikroskładników w wybranych produktach – tabele kaloryczne, pomocne programy, materiały dydaktyczne.
  4. Czytanie etykiet produktów: Czy węglowodany i cukry to to samo? Jakie tłuszcze są zdrowe? Tajne symbole spożywcze i inne.
  5. Nauka przeliczania wartości odżywczej produktów – z czego „biorą" się kalorie, średnia ważona,
  6. Wzorowy jadłospis – zdrowo i smacznie. Gotowe schematy posiłków wraz z obliczeniami dietetycznymi.
  7. Diety eliminacyjne  - czym są i jak się z nimi merytorycznie zmierzyć (czy produkt „bez laktozy" nie ma jej wcale?, gdzie znaleźć gluten?...)
  8. Analiza jadłospisów własnych – część praktyczna. Pułapki, fakty i mity w pracy z planem żywieniowym.
  9. Planowanie jadłospisów dostosowanych do wybranej grupy wiekowej.
  10. Konsultacje indywidualne. Rozwiązywanie problemów w pracy intendenta.

Po zakończeniu szkolenia uczestnicy:

  1. Umieją planować poprawne i zgodne z normami, zapisami rozporządzenia jadłospisy dla poszczególnych grup wiekowych.
  2. Samodzielnie ustalą właściwą wartość kaloryczną jadłospisów, obliczą zapotrzebowanie na energię i inne składniki odżywcze.
  3. Pozyskają wiedzę w jaki sposób mają wybierać oraz łączyć potrawy do menu tak, aby spełnić lokalne uwarunkowania i wymagania Sanepidu związane z żywieniem dzieci zgodnie z obowiązującymi przepisami.
  4. Potrafią zaplanować kompletne posiłki.
  5. Prawidłowo wskażą i wypiszą alergeny oraz kaloryczność dań w jadłospisach.
  6. Potrafią ustalić jadłospisy z uwzględnieniem preferencji żywieniowych, zdrowotnych (bezlaktozowe, bezglutenowe, wegetariańskie), zawartości soli
    w potrawach, surowizną itp.
  7. W poprawny sposób potrafią rozpoznać produkty niezalecane w żywieniu zbiorowym
    i wskazać ich zamienniki.

    Szkolenie poprowadzi dr Anna Stolecka-Warzecha – adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży. Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia.

Szkolenie uwzględnia treść Rozporządzenia z dnia 26.07.2016 w sprawie grup środków spożywczych, przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży
w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, a ponadto  Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (dot. alergenów), prawidłowego ich oznaczania w jadłospisach. 

Koszt udziału w szkolenia: 199,00 zł – całkowity koszt udziału 1 osoby z placówki

W oferowanej cenie gwarantujemy: materiały szkoleniowe – ze wskazówkami dot. zbiorowego żywienia przesłane w formie pdf, imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo w kursie.

Zapraszamy do złożenia zamówienia (formularz w załączniku) 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl