
Receptury i jadłospisy dla dzieci przedszkolnych
Dostępność:
brak towaru
Cena:
52,00 zł
95,00 zł
52.00

Opis
W prezentowanym wydaniu – dodruku - naszej publikacji przedstawiamy:
- receptury i jadłospisy posiłków - propozycje posiłków dekadowych dla dzieci przedszkolnych, przygotowanych zgodne z obowiązującymi przepisami, uwzględniające sezonowość,
- przykłady urozmaiconych i pełnowartościowych jadłospisów zdrowej kuchni, w której unika się nadmiaru cukru, słodyczy, napojów słodzonych i gotowych, przetworzonych potraw,
- dokładny podział na poszczególne posiłki z określeniem gramatury, zawartości białka, tłuszczy, węglowodanów i podsumowania wartości kalorycznej,
- przykłady receptur i jadłospisów dla dzieci przedszkolnych z nietolerancją białek, mleka i jaj, dzieci z celiakią,
- sezonowość menu przedszkolnego, gwarantującego wyższą wartość odżywczą potraw oraz obniżenie kosztów, przez co dieta dziecka będzie bardziej urozmaicona i umożliwi mu poznawanie nowych smaków w każdej porze roku
- receptury, z których wyeliminowane zostały z codziennego jadłospisu kostki rosołowe, mieszanki przyprawowe zawierające glutaminian sodu, a także parówki, serki topione, kupne pasztety, paprykarz, paluszki rybne, itp.
Całość opracowana została przez specjalistę, dietetyka medycznego p. Sandrę Kupc, w oparciu o aktualny, obowiązujący w 2018 roku stan prawny (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dz. U. 2016, poz. 1154) i zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia.
Do publikacji dołączona jest płyta CD z zawartością książki.