
Poradnik z przykładami jadłospisów wraz z obliczeniami wartości odżywczej i energetycznej- dzieci przedszkolne

Opis
Prezentowane jadłospisy dla dzieci przedszkolnych zostały opracowane przez profesjonalistę, dietetyka medycznego p. Sandrę Chrzanowską w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności […] (Dz. Urz. UE. L 304/18 z 22.11.2011 r. z późn. zm.).
Zgodnie z art. 9 Rozdziału IV w/ rozporządzenia, konsumentom należy przekazywać określone informacje na temat żywności.
Prezentowane w opracowaniu jadłospisy są w pełni aprobowane przez terenowe stacje Sanepid w Polsce.
Poradnik jest skierowany do specjalistów zajmujących się żywieniem dzieci w przedszkolach.
Stanowi nieocenioną pomoc we właściwym przygotowywaniu posiłków, w sposób absolutnie zgodny z przepisami. Znajdują się w nim propozycje min. idealnych jadłospisów bez laktozy, bezglutenowych, wegetariańskich, wzorcowe oznaczenie alergenów w posiłkach.