Opis
Poradnik z przykładami jadłospisów wraz z obliczeniami wartości odżywczej i energetycznej - dzieci szkolne to publikacja opracowana przez dietetyka p. Sandrę Chrzanowską. Całość jest zgodna z aktualnym stanem prawnym, wytycznymi w tym Rozporządzenie Ministra Zdrowia
z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, (Dz. U. z 2015 r. poz. 1256).
W publikacji znajdują się przykładowe, gotowe do wykorzystania dekadowe jadłospisy dla dzieci szkolnych. Wszystkie z określonymi gramaturami, z wyliczoną średnioważoną normę na energię i składniki odżywcze, wartość odżywczą posiłków.
Autorka omówiła ponado: składniki odżywcze zalecane w żywieniu dzieci szkolnych, zasady prawidłowego żywienia dzieci, zasady planowania posiłków, obliczanie zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, wykaz - wymienniki alergenów, oznaczanie alergenów na jadłospisie.
Końcówka serii wydawniczej.