Planuj mądrze, gotuj zdrowo- żywienie młodzieży w wieku 15- 24 lat w placówkach oświatowych- warsztaty układania jadłospisów zgodnych z obowiązującymi normami
Opis
Zapraszamy Państwa do udziału w szkoleniu online,
które poprowadzi dr ha. n. med. Anna Stolecka - Warzecha
Planuj mądrze, gotuj zdrowo- żywienie młodzieży w wieku 15- 24 lat
- warsztaty układania jadłospisów zgodnych z obowiązującymi normami - szkolenie online
Termin szkolenia
w godz. 10:00-14:00
Praktyczne warsztaty szkoleniowe obejmujące przedstawienie zasad żywienia młodzieży i dorosłych w wieku 15-24 lat.
Przykłady zdrowych posiłków z różnych grup spożywczych, optymalnego wyboru produktów spożywczych używanych do przygotowywania jadłospisów obiadowych dla młodzieży a także przykładowy, modelowy talerz żywieniowy.
W trakcie warsztatów przeprowadzone zostaną analizy jadłospisów przez co każdy uczestnik otrzyma konstruktywne i praktyczne porady przydatne w prowadzeniu właściwego żywienia dzieci w swojej placówce, a przez to wskazówki, jak układać smaczne i pełnowartościowe jadłospisy zgodnie z obowiązującymi normami i wprowadzać prawidłowe nawyki żywieniowe wśród podopiecznych.
Program szkolenia obejmuje:
1) Zasady żywienia w placówce oświatowej - Talerz Zdrowego Żywienia z 2020 r. Piramida Zdrowego Żywienia, Normy Żywienia dla populacji Polski z 2024 r. w konfrontacji z obowiązującym Rozporządzeniem
2) Wymagania dotyczące posiłków szkolnych dla młodzieży według obowiązującej ustawy z 2016 roku i norm żywienia z 2024 roku z uwzględnieniem grup produktów, które muszą się znaleźć w każdym posiłku - zasady planowania obiadu oraz:
- optymalnej liczby dni jadłospisu,
- zalecanej liczby posiłków w ciągu dnia, podziału energii na posiłki
- zachowania równowagi kwasowo-zasadowej
- wyboru odpowiednich technik kulinarnych
- wyboru odpowiednich tłuszczów do obróbki termicznej, do potraw na zimno
- przygotowywania zup bez użycia kości i porcji rosołowych
- wyboru najlepszego produktu do zabielania zup i sosów
- doboru napojów do uzupełniania płynów w diecie z określeniem minimalnych porcji tych napojów
- ograniczenia cukru do słodzenia i stosowania jego dozwolonych zamienników
- ograniczenia soli do potraw i polecanych mieszanek naturalnych przypraw do rodzaju potrawy
-możliwości stosowania półproduktów(typu mrożone pierogi, mrożona włoszczyzna, chłodzone dania garmażeryjne), mrożonek (także przygotowywanych we własnym zakresie), środków spożywczych z puszek, żywności konserwowanej
3) Rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania młodzieży
4) Zasady bilansowania jadłospisów dla dzieci w liceum, dobór proporcji i jakości składników odżywczych (białka, tłuszcze, węglowodany oraz błonnik pokarmowy)
5) Podstawowe obliczenia w ustalaniu jadłospisów
6) Procentowy rozkład energii na poszczególne posiłki
7) Liczenie kilokalorii dla danego produktu i potrawy
8) Reguły zwiększania wielkości porcji między różnymi wiekowo grupami żywieniowymi gotowanie w jednym kotle – posiłki jednogarnkowe
9) Poprawne gramatury, odpowiadające aktualnym normom żywienia
10) Jak wygląda prawidłowo przygotowana receptura na danie własne?
11) Sporządzanie receptur: różnica pomiędzy recepturą żywieniową a technologiczną, zasady układania receptur, ułożenie przykładowych receptur na: zupę, danie mięsne, dania półmięsne, danie mączne, surówki, dodatek do II dnia, kompot
12) Straty produkcyjne szacowanie i ujmowanie w jadłospisach
13) List składników dozwolonych i niedozwolonych w żywienie młodzieży
14) Alergeny. Oznaczanie alergenów w jadłospisach przykłady
15) Ocena jadłospisu dekadowego lista punktów weryfikacyjnych
16) Wykorzystanie dostępnych i darmowych aplikacji wspomagających układanie jadłospisów
17) Żywienie w klasach sportowych
18) Prawne uwarunkowania korzystania z cateringu
Cena szkolenia obejmuje:
- udział w szkoleniu
- materiały szkoleniowe w postaci pliku PDF
- dodatkowe materiały- zestawy 10- dniowych jadłospisów wraz z recepturami lub księga z dokumentacją HACCP- plik PDF
- imienny certyfikat przesyłany w formie pliku PDF
-dostęp do nagrania ze szkolenia przez 7 dni
Szkolenie poprowadzi dr hab. n. med. Anna Stolecka- Warzecha – adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia. Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem, intendentów, dyrektorów placówek oświatowych dietetyków, specjalistów żywienia, lekarzy, psychologów, studentów tych kierunków.
Szkolenie wpisuje się w definicję kształcenia ustawicznego osób w wieku dojrzałym (min. edukacji w szkołach dla dorosłych, a także zdobywania umiejętności i podwyższania kwalifikacji przez osoby bezrobotne, poszukujące pracy, aktualnie pracujące oraz przez pracodawców) i może być dofinansowane w ramach KFS.
Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.24/00197/2019