Planowanie żywienia zbiorowego w Domach Pomocy Społecznej

Dostępność: duża ilość
Cena: 230,00 zł 230.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Zapraszamy do udziału w organizowanym szkoleniu online dla intendentów i osób zajmujących się żywieniem pt. „Planowanie żywienia zbiorowego z zachowaniem indywidualizacji dietetycznej zgodnej z normami dla osób w wieku starszym i osób chorych przewlekle, ze szczególnym uwzględnieniem Domów Pomocy Społecznej” zgodne z nowymi normami żywienia dla populacji Polski z 2020 r. Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny (NIZP-PZH) w Warszawie.

W związku z utrzymującą się  sytuacją związaną z COVID-19, wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom przygotowaliśmy dla Państwa kolejną ofertę szkolenia w formie online.

Wymaga ono jedynie dostępu do internetu, komputera/laptopa z kamerą internetową, tabletu czy smartfona.

Charakterystyka szkolenia:

Wraz z wiekiem zmienia się zapotrzebowanie na poszczególne mikro i makroelementy. Skład diety powinien być zatem dostosowany do indywidualnych potrzeb i opierać się o takie parametry jak wiek, płeć, masa ciała, aktywność fizyczna, ale również – co niezwykle istotne- jadłospis powinien uwzględniać wszystkie choroby współistniejące. 

Brak odpowiedniej diety w połączeniu z trwającą długo chorobą prowadzić mogą do niedożywienia, które z kolei wiąże się pogorszeniem stanu chorego. Badania dowodzą, że prawidłowa dieta wspiera skuteczne leczenie, spowalnia procesy inwolucyjne związane z wiekiem, przyspiesza gojenie się ran, stymuluje odporność organizmu.

W realiach Domów Pomocy Społecznej dostosowanie diety do indywidualnych potrzeb jest w znacznym stopniu ograniczone, dlatego niezwykle ważna jest znajomość właściwego planowania żywienia osób tam przebywających z uwzględnieniem zasad żywienia zbiorowego przy jednoczesnej indywidualizacji dietetycznej.

Podczas szkolenia uczestnicy zdobędą wiedzę i umiejętności z zakresu:

- fizjologii starzenia się organizmu,
- głównych problemów zdrowotnych osób starszych i ich związku z żywieniem,
- podstawowych chorób i dolegliwości wieku podeszłego,
- zasad żywienia zbiorowego w Domach Opieki Społecznej,
- zasad żywienia osób starszych z uwzględnieniem charakterystyki diet w wybranych jednostkach chorobowych tj. cukrzyca, otyłość, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca, hipercholesterolemia, dna moczanowa, choroby neurodegeneracyjne,
- zasad planowania posiłków zgodnie z zaleceniami (NIZP-PZH) w Warszawie (piramida żywieniowa, talerz zdrowego żywienia, podstawowe produkty w diecie, witaminy i składniki odżywcze z uwzględnieniem wskazań dla osób starszych, normy i zalecenia żywieniowe dla  osób w starszym wieku i ich realizacja),
- wartości odżywczych podstawowych produktów w diecie,
- planowania żywienia w oparciu o programy wspomagające,
- określenia stanu odżywienia osób starszych, łączenia żywności, suplementów i leków, występowania ewentualnych interakcji leków z pożywieniem – przykładowe  diety.

Szkolenie poprowadzi dr Anna Stolecka-Warzecha – adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży. Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia.

Koszt udziału w szkolenia: 230,00 zł – całkowity koszt udziału 1 osoby z placówki

W oferowanej cenie gwarantujemy: materiały szkoleniowe – ze wskazówkami dot. zbiorowego żywienia przesłane w formie pdf, imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo w kursie.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl