Nowy intendent w placówce oświatowej – pełne szkolenie dla osób rozpoczynających pracę w charakterze intendenta- szkolenie online
Opis
Zapraszamy Państwa do udziału w szkoleniu
Nowy intendent w placówce oświatowej – pełne szkolenie dla osób rozpoczynających
pracę w charakterze intendenta
Planowany termin szkolenia
13.01.2025 r.
godz. 10:00 - 15:00
Plan szkolenia:
- Organizacja pracy intendenta – zadania i obowiązki.
- Prowadzenie i wykaz niezbędnej dokumentacji. Podstawy funkcjonowania systemu HACCP wraz z elementami GHP i GMP
- Wytyczne przechowywania dokumentów żywieniowych. Planowanie zakupów z uwzględnieniem gramatury porcji i składników odpadowych
- Zasady żywienia w placówce oświatowej - Talerz Zdrowego Żywienia z 2020 r. Piramida Zdrowego Żywienia, Normy Żywienia dla populacji Polski z 2020 r. w konfrontacji z obowiązującym Rozporządzeniem
- Zasady planowania posiłków zgodne z założeniem - zdrowo i smacznie. Rola poszczególnych składników odżywczych w dieto- profilaktyce chorób cywilizacyjnych w wieku dorosłym oraz chorób dieto zależnych w wieku dziecięcym
- Najczęstsze błędy żywieniowe popełniane w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży
- Zasady bilansowania posiłków- wartość odżywcza posiłków szkolnych i przedszkolnych, tabela wartości odżywczych, gramatury porcji
- Zasady oznaczania alergenów w jadłospisie
- Średnioważona norma na energię i składniki odżywcze
- Wiem co kupuję – co kryje w sobie etykieta spożywcza
- Przykłady bilansowania posiłków dla dzieci i młodzieży z uwzględnieniem nowych norm żywienia dla populacji Polski
- Programy wspomagające pracę Intendenta – darmowe i płatne (plusy i minusy)
Szkolenie poprowadzi dr Anna Stolecka- Warzecha – adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia. Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem, intendentów, dyrektorów placówek oświatowych dietetyków, specjalistów żywienia, lekarzy, psychologów, studentów tych kierunków.
Cena obejmuje:
- uczestnictwo w szkoleniu,
- materiały szkoleniowe przesyłane w formie elektronicznej,
- certyfikat uczestnictwa przesyłany w postaci pdf.
- dodatkowe materiały- przykładowe 10-dniowe zestawy jadłospisów wraz z recepturami - plik pdf
- 7-dniowy dostęp do nagrania
Szkolenie wpisuje się w definicję kształcenia ustawicznego osób w wieku dojrzałym ( min. edukacji w szkołach dla dorosłych, a także zdobywania umiejętności i podwyższania kwalifikacji przez osoby bezrobotne, poszukujące pracy, aktualnie pracujące oraz przez pracodawców). Może być dofinansowane w ramach KFS
Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.24/00197/2019