Nowe jadłospisy i receptury posiłków szkolnych - Anna Stolecka- Warzecha. Wyd. 2022

Cena: 50,00 zł 50.00
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Prezentowana publikacja została przygotowana z myślą o żywieniu dzieci szkolnych. To najnowsze wydanie, oparte na aktualnych stanie prawnym, wytycznych w tym Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, (Dz. U. z 2015 r.poz. 1256), Norm żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie z roku 2020 pod redakcją  Mirosława Jarosza, Ewy Rychlik, Katarzyny Stos, Jadwigi Charzewskiej.

Publikacja omawia min.:

  1. Wymagania dotyczące stosowania środków spożywczych
  2. Wymagania wobec poszczególnych grup środków spożywczych stosowanych w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty obowiązujące od dnia 1 września 2016 r.
  3. Najważniejsze ograniczenia żywieniowe
  4. Rola podstawowych składników odżywczych, wybranych minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci
  5. Zasady planowania jadłospisów dla dzieci w wieku szkolnym
  6. Podstawowe obliczenia i oznaczenia w ustalaniu jadłospisów
  7. Alergeny
  8. Straty produkcyjne
  9. Przykładowe jadłospisy dla szkół podstawowych
    - sezon wiosenno-letni
    - sezon jesienno-zimowy 
    - obiady szkolne jednogarnkowe
  10. Nadwaga i otyłość dzieci w wieku szkolnym

Autor publikacji: dr Anna Stolecka- Warzecha, adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl