Nowe jadłospisy i receptury dla dzieci w wieku przedszkolnym- dr Anna Stolecka Warzecha
Opis
Prezentowana publikacja została przygotowana z myślą o żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym. Wydanie oparte na aktualnym stanie prawnym, wytycznych w tym Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, (Dz. U. z 2015 r.poz. 1256), Norm żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie z roku 2020 pod redakcją Mirosława Jarosza, Ewy Rychlik, Katarzyny Stos, Jadwigi Charzewskiej.
Publikacja omawia między innymi:
1. Wymagania dotyczące stosowania środków spożywczych w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
2. Rola podstawowych składników odżywczych, wybranych minerałów oraz witamin w procesie odżywiania u dzieci
3. Zasady planowania jadłospisów dla dzieci w wieku przedszkolnym
4. Alergeny
5. Straty produkcyjne
6. Przykładowe jadłospisy sezonowe dla przedszkoli
7. Nadwaga i otyłość dzieci w wieku szkolnym
Autor publikacji dr Anna Stolecka- Warzecha– adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia. Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem, intendentów, dyrektorów placówek oświatowych dietetyków, specjalistów żywienia, lekarzy, psychologów, studentów tych kierunków.