Nowe jadłospisy i receptury dla dzieci w wieku przedszkolnym- Anna Stolecka Warzecha Wyd. 2022

Cena: 55,00 zł 55.00
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Prezentowana publikacja została przygotowana z myślą o żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym. Wydanie oparte na aktualnym stanie prawnym, wytycznych w tym Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, (Dz. U. z 2015 r.poz. 1256), Norm żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie z roku 2020 pod redakcją  Mirosława Jarosza, Ewy Rychlik, Katarzyny Stos, Jadwigi Charzewskiej.

Publikacja omawia między innymi:

1. Wymagania dotyczące stosowania środków spożywczych w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
2. Rola podstawowych składników odżywczych, wybranych minerałów oraz witamin w procesie odżywiania u dzieci
3. Zasady planowania jadłospisów dla dzieci w wieku przedszkolnym
4. Alergeny
5. Straty produkcyjne
6. Przykładowe jadłospisy sezonowe dla przedszkoli
7. Nadwaga i otyłość dzieci w wieku szkolnym

Autor publikacji: dr Anna Stolecka- Warzecha adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.

Książka jest skierowana przede wszystkim do intendentów przedszkolnych, specjalistów ds. żywienia dzieci.
Zawiera przykłady posiłków z recepturami uwzględniającymi sezonowość, określa gramatury, zawartości tłuszczów, białka, węglowodanów, wartości energetycznej posiłków.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl