Kontrola Sanepidu w placówkach żywienia zbiorowego. Jak przygotować placówkę do kontroli- krok po kroku-szkolenie online

Cena: 300,00 zł 300.00
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

                                                    Zapraszamy Państwa do udziału w szkoleniu

 

"Kontrola Sanepidu w placówkach żywienia zbiorowego. Jak przygotować placówkę

do kontroli sanitarnej krok po kroku" - szkolenie online

 

 Planowany termin szkolenia:

8.05.2024 r.

godz. 10:00 -14:00

(FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY)

 

Co zrobić, aby być dobrze przygotowanym do kontroli, jak uniknąć kłopotliwych odpowiedzi, jakie dokumenty przygotować, na co zwrócić szczególną uwagę podczas kontroli?

Dokumentacja HACCP/GHP/GMP – jak sprawdzić czy nie ma słabych punktów we wdrożeniu?

Analiza jadłospisów zgodna z aktualnymi normami – na co zwrócić uwagę?

Substancje i składniki niedozwolone w żywieniu dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych – na które trzeba uważać?

Jakie błędy są najczęściej popełniane?

Na te i inne pytania uzyskasz odpowiedź w czasie szkolenia:

 Program szkolenia obejmuje następujące zagadnienia:

Kontrola właściwa – omówienie listy poszczególnych dokumentów do przygotowania:

  • orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych
  • umowa najmu lokalu lub umowa na dzierżawę zaplecza lub wyszczególnione pomieszczenia
  • projekt technologiczny lokalu (kuchnia i jej wydzielone pomieszczenia, jadalnia, pomieszczenia magazynowe, szatnia i pomieszczenia gospodarcze
  • drogi czyste i drogi brudne
  • rejestry monitorowania temperatury lodówek, dostaw, mycia i dezynfekcji podłóg i urządzeń i inne.
  • dokumentacja wymagana przy zakupie materiałów do kontaktu z żywnością
  • procedura przechowywania produktów
  • procedura postępowania z jajami
  • kontrola stanu czystości wody
  • umowa/wyniki deratyzacji, dezynsekcji i dezynfekcji (DDD)
  • dokumenty przewozowe od dostawców
  • umowa na wywóz śmieci i oraz biomasy
  • przechowywanie próbek żywności – kiedy jest/nie jest wymagane
  • zasady higieny osobistej pracowników pozostających w kontakcie z żywnością
  • orzeczenia lekarskie pracowników dla celów sanitarno-epidemiologicznych
  • spis wymaganych instrukcji i procedur
  • analiza jadłospisów zgodna z aktualnymi normami żywienia (m.in. analiza makroskładników, zasad zdrowego żywienia, oznaczeń alergenów
  • szkolenia pracowników
  • audyty wewnętrzne
  • dokumentacja HACCP (zespół HACCP, opisanie produktu oraz określenie sposobu użycia produktu przez konsumenta, pracowanie diagramu procesu produkcyjnego i jego weryfikacja, inwentaryzacja zagrożeń na poszczególnych etapach procesu, określenie krytycznych punktów kontroli, stalenie wartości krytycznych – kryteria i granice tolerancji dla każdego punktu kontrolnego, Oopracowanie systemu monitorowania i działań korygujących dla każdego punktu krytycznego, procedura weryfikacji)
  • dokumentacja GMP/GHP – weryfikacja poszczególnych punktów
  • analiza przykładowych protokołów kontroli – na co zwrócić szczególną uwagę

    Cena szkolenia obejmuje:

    • uczestnictwo w szkoleniu
    • materiały szkoleniowe przesyłane w formie elektronicznej
    • certyfikat uczestnictwa przesyłany w postaci pdf.
    • dodatkowe materiały- przykładowe 10- dniowe zestawy jadłospisów wraz z recepturami- plik pdf
    • 7-dniowy dostęp do nagrania

Szkolenie poprowadzi dr Anna Stolecka-Warzecha – adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia. Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem, intendentów, dyrektorów placówek oświatowych dietetyków, specjalistów żywienia, lekarzy, psychologów, studentów tych kierunków.

Szkolenie wpisuje się w definicję kształcenia ustawicznego osób w wieku dojrzałym ( min. edukacji w szkołach dla dorosłych, a także zdobywania umiejętności i podwyższania kwalifikacji przez osoby bezrobotne, poszukujące pracy, aktualnie pracujące oraz przez pracodawców). Może być dofinansowane w ramach KFS.

Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.24/00197/2019

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl