Kontrola Sanepidu w placówkach żywienia zbiorowego. Jak przygotować placówkę do kontroli- krok po kroku-szkolenie online
Opis
Zapraszamy Państwa do udziału w szkoleniu
Kontrola Sanepidu w placówkach żywienia zbiorowego. Jak przygotować placówkę
do kontroli sanitarnej krok po kroku - szkolenie online
Planowany termin szkolenia:
20.12.2024 r.
godz. 10:00 -14:00
Co zrobić, aby być dobrze przygotowanym do kontroli, jak uniknąć kłopotliwych odpowiedzi, jakie dokumenty przygotować, na co zwrócić szczególną uwagę podczas kontroli?
Dokumentacja HACCP/GHP/GMP – jak sprawdzić czy nie ma słabych punktów we wdrożeniu?
Analiza jadłospisów zgodna z aktualnymi normami – na co zwrócić uwagę?
Substancje i składniki niedozwolone w żywieniu dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych – na które trzeba uważać?
Jakie błędy są najczęściej popełniane?
Na te i inne pytania uzyskasz odpowiedź w czasie szkolenia:
Program szkolenia obejmuje następujące zagadnienia:
Kontrola właściwa – omówienie listy poszczególnych dokumentów do przygotowania:
- orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych
- umowa najmu lokalu lub umowa na dzierżawę zaplecza lub wyszczególnione pomieszczenia
- projekt technologiczny lokalu (kuchnia i jej wydzielone pomieszczenia, jadalnia, pomieszczenia magazynowe, szatnia i pomieszczenia gospodarcze
- drogi czyste i drogi brudne
- rejestry monitorowania temperatury lodówek, dostaw, mycia i dezynfekcji podłóg i urządzeń i inne.
- dokumentacja wymagana przy zakupie materiałów do kontaktu z żywnością
- procedura przechowywania produktów
- procedura postępowania z jajami
- kontrola stanu czystości wody
- umowa/wyniki deratyzacji, dezynsekcji i dezynfekcji (DDD)
- dokumenty przewozowe od dostawców
- umowa na wywóz śmieci i oraz biomasy
- przechowywanie próbek żywności – kiedy jest/nie jest wymagane
- zasady higieny osobistej pracowników pozostających w kontakcie z żywnością
- orzeczenia lekarskie pracowników dla celów sanitarno-epidemiologicznych
- spis wymaganych instrukcji i procedur
- analiza jadłospisów zgodna z aktualnymi normami żywienia (m.in. analiza makroskładników, zasad zdrowego żywienia, oznaczeń alergenów
- szkolenia pracowników
- audyty wewnętrzne
- dokumentacja HACCP (zespół HACCP, opisanie produktu oraz określenie sposobu użycia produktu przez konsumenta, pracowanie diagramu procesu produkcyjnego i jego weryfikacja, inwentaryzacja zagrożeń na poszczególnych etapach procesu, określenie krytycznych punktów kontroli, stalenie wartości krytycznych – kryteria i granice tolerancji dla każdego punktu kontrolnego, Oopracowanie systemu monitorowania i działań korygujących dla każdego punktu krytycznego, procedura weryfikacji)
- dokumentacja GMP/GHP – weryfikacja poszczególnych punktów
- analiza przykładowych protokołów kontroli – na co zwrócić szczególną uwagę
Cena szkolenia obejmuje:
-
- uczestnictwo w szkoleniu
- materiały szkoleniowe przesyłane w formie elektronicznej
- certyfikat uczestnictwa przesyłany w postaci pdf.
- dodatkowe materiały- przykładowe 10- dniowe zestawy jadłospisów wraz z recepturami- plik pdf
- 7-dniowy dostęp do nagrania
Szkolenie poprowadzi dr Anna Stolecka- Warzecha – adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia. Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem, intendentów, dyrektorów placówek oświatowych dietetyków, specjalistów żywienia, lekarzy, psychologów, studentów tych kierunków.
Szkolenie wpisuje się w definicję kształcenia ustawicznego osób w wieku dojrzałym ( min. edukacji w szkołach dla dorosłych, a także zdobywania umiejętności i podwyższania kwalifikacji przez osoby bezrobotne, poszukujące pracy, aktualnie pracujące oraz przez pracodawców). Może być dofinansowane w ramach KFS.
Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.24/00197/2019