Jadłospisy dla dzieci w przedszkolu 2017- Anna Stolecka- Warzecha Wyd. 2017
Opis
Publikacja oparta na aktualnych stanie prawnym i wytycznych w tym Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, (Dz. U. z 2015 r.poz. 1256), Norm żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie z roku 2020 pod redakcją Mirosława Jarosza, Ewy Rychlik, Katarzyny Stos, Jadwigi Charzewskiej.
Opracowanie zawiera min. wymagania dotyczące stosowania środków spożywczych, zasady planowania jadłospisów dla dzieci w przedszkolu, podstawowe obliczenia i oznaczenia w ustalaniu jadłospisów przedszkolnych, przykładowe jadłospisy dla dzieci przedszkolnych z podziałem na sezon wiosenno-letni, sezon jesienno-zimowy.
Autorem publikacji jest dr Anna Stolecka- Warzecha - adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia.
Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.