Intendent, kucharz w placówce żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży. Organizacja zadań zgodnych z aktualnym stanem prawnym i obowiązującymi normami- szkolenie online

Cena: 250,00 zł 250.00
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Zapraszamy intendentów i wszystkie osoby zajmujące się żywieniem dzieci i młodzieży do udziału  
w szkoleniu 

              Intendent, kucharz w placówce żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży

 Organizacja zadań zgodnych z aktualnym stanem prawnym i  obowiązującymi normami

 

Planowany termin szkolenia:

20.06.2024 r.

w godz. 10:00 -14:00

                                                                     

  (FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY)

Program szkolenia:    

Zakład żywienia zbiorowego – charakterystyka placówki

Niepokojący raport NIK o żywieniu w szkołach

Sprawowanie kontroli nad jakością posiłków podawanych dzieciom w ramach żywienia dzieci i młodzieży w przedszkolach i szkołach – obowiązki placówki

Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującej ustawy z 2016 r. i norm żywienia NIZP PZH z 2020 r.

 Rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci i młodzieży:

  • Białka – źródła występowania, zapotrzebowanie, umiejętność wyboru produktów wysoko i niskobiałkowych.
  • Etykieta spożywcza – gdzie kryją się białka?
  • Tłuszcze – źródła występowania, zapotrzebowanie, umiejętność wyboru produktów wysoko i niskotłuszczowych.
  • Etykieta spożywcza – wartościowanie produktów zawierających tłuszcze.
  • Węglowodany – źródła występowania, zapotrzebowanie, umiejętność wyboru produktów z węglowodanami złożonymi i eliminacją cukrów prostych.
  • Etykieta spożywcza – cukry proste i złożone.
  • Błonnik i jego znaczenie w diecie. Umiejętność wyboru produktów wysokobłonnikowych w odniesieniu do zapotrzebowania.
  • Witaminy, makro i mikroelementy – czy muszą być bilansowane zgodnie z zapotrzebowaniem?
  • Woda i napoje – wytyczne dla dzieci i młodzieży
  • Etykieta spożywcza jako czynnik determinujący wybór produktu. Dodatki do żywności zabronione w żywieniu dzieci i młodzieży

  • Wytyczne planowania posiłków przedszkolnych i szkolnych – sztywne zasady (normy, wykluczenia) oraz rekomendacje i zalecenia

  • Orientacyjna gramatura posiłków przedszkolnych i szkolnych

  • Podstawy wyliczeń w jadłospisach dla dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych (średnioważona norma na energię) podział energii

      na posiłki

  • Alergeny - prawidłowe oznaczenia alergenów. Podstawy prawne diet eliminacyjnych w placówkach żywienia zbiorowego. Diety eliminacyjne – podstawowe zagadnienia i informacje niezbędne dla osób pracujących w kuchni

  • Ocena jadłospisu dekadowego – pomocne narzędzie

  • Metody obróbki termicznej szczególnie zalecane w żywieniu dzieci i młodzieży

  •  Dieta planetarna, a żywienie zbiorowe

  • Przechowywanie próbek żywności – bezpieczeństwo żywności i żywienia Dz.U.2023.1448 t.j. Wersja obowiązująca od: 28 lipca 2023 r.

  • Niezbędna dokumentacja bloku żywienia: księga HACCP i dokumentacja sanitarna – obligatoryjne elementy podlegające okresowej kontroli

  • Programy wspomagające pracę w zakresie bilansowania posiłków – narzędzia dostępne powszechnie


    Podczas szkolenia udzielone zostaną odpowiedzi na pytania:
    • Czy można używać ketchupu, majonezu, musztardy?
    • Czy można podawać parówki na śniadanie?
    • Czy można używać Maggi?
    • Czy można używać galaretek w proszku?
    • Czy można używać śmietany?
    • Czy można używać kostki rosołowej?
    • Czy można używać paluszków rybnych?
    • Czy można używać smakowych płatków śniadaniowych?

    W oferowanej cenie gwarantujemy:

    • udział w szkoleniu
    • materiały szkoleniowe w postaci pdf 
    • imienny certyfikat przesyłany w formie pliku pdf potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu
    • dodatkowe materiały- zestawy 10- dniowych jadłospisów wraz z recepturami - plik pdf
    • dostęp do nagrania ze szkolenia przez 7 dni

    Szkolenie poprowadzi dr Anna Stolecka- Warzecha – adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

    Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
    Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia. Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem, intendentów, dyrektorów placówek oświatowych dietetyków, specjalistów żywienia, lekarzy, psychologów, studentów tych kierunków.

    Szkolenie wpisuje się w definicję kształcenia ustawicznego osób w wieku dojrzałym ( min. edukacji w szkołach dla dorosłych, a także zdobywania umiejętności i podwyższania kwalifikacji przez osoby bezrobotne, poszukujące pracy, aktualnie pracujące oraz przez pracodawców). Może być dofinansowane w ramach KFS.

    Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.24/00197/2019

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl