HACCP/GHP/GMP w teorii i w praktyce w zakładach żywienia zbiorowego -szkolenie online
Opis
Zapraszamy Państwa na szkolenie, które obejmuje podstawowe informacje w zakresie praktycznych aspektów wdrażania zasad systemu bezpieczeństwa żywności, zasad systemu HACCP oraz dobrych praktyk w żywieniu zbiorowym zamkniętym.
Jest to szkolenie online skierowane do osób pracujących w placówkach takich jak: przedszkola, szkoły, domy pomocy społecznej, domy spokojnej starości, domy dziecka itp
Planowany termin szkolenia:
22.02.2023 r. w godzinach: 10:00-14:00
Panel dyskusyjny w godz. 14:00-15:00
Program szkolenia:
- Polityka bezpieczeństwa żywności oraz zakres systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
- Surowce, składniki, materiały kontaktujące się z żywnością i środki czystości
- Charakterystyka informacji zawartych na etykietach żywnościowych
- Opis oraz właściwości wyrobów. Zamierzone użycie, schematy i etapy oraz weryfikacja procesów technologicznych
- Analiza wybranych zagrożeń (wyznaczenie punktów kontrolnych (CP) i krytycznych punktów kontrolnych (CCP), limity krytyczne
- Dokumentacja systemu HACCP
- Charakterystyka procedury mycia i dezynfekcji (pomieszczenia socjalne i sanitarne, urządzenia chłodnicze i mroźnicze, pomieszczenia żywnościowe, powierzchnie robocze mające kontakt z żywnością, urządzenia i maszyny produkcyjne)
- Charakterystyka procedury mycia i wyparzania naczyń stołowych
- Procedura zachowania przy stosowaniu preparatów chemicznych do mycia i dezynfekcji
- Procedura zachowania higieny osobistej pracowników i zdrowia personelu
- Procedura monitorowania zdrowia pracowników, czystości odzieży roboczej, obsługi, napraw i konserwacji urządzeń
- Procedura przygotowania i wydawania posiłków w żywieniu zbiorowym w związku z wystąpieniem pandemii COVID – 19. Zapewnienie bezpieczeństwa pracowników przygotowujących i wydających posiłki. Zasady dostarczania i przyjmowania towaru do kuchni. Zapewnienie bezpieczeństwa dzieci spożywających posiłki w stołówce przedszkolnej i szkolnej
- Charakterystyka kontroli jakości wody
- Opis procedury postępowania z materiałami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
- Wytyczne magazynowania surowców
- Procedura przygotowania i wydawania posiłków w żywieniu zbiorowym w związku z wystąpieniem pandemii COVID
- Zapewnienie bezpieczeństwa pracowników przygotowujących i wydających posiłki. Zasady dostarczania i przyjmowania towaru do kuchni. Zapewnienie bezpieczeństwa dzieci spożywających posiłki w stołówce przedszkolnej i szkolnej
Korzyści ze szkolenia
- podniesienie posiadanych kompetencji
- praktyczna wiedza i informacje z zakresu wymagań HACCP przekazana przez specjalistę
- umiejętność samodzielnego opracowania dokumentacji HACCP dla placówki
- możliwość zadawania pytań podczas szkoleniu trenerowi prowadzącemu szkolenie
- materiały dodatkowe- przykładowe 10- dniowe jadłospisy wraz z recepturami- plik pdf
W oferowanej cenie gwarantujemy: materiały szkoleniowe – w postaci pdf, ze wskazówkami zasad systemu bezpieczeństwa żywności, zasad systemu HACCP oraz dobrych praktyk w żywieniu zbiorowym zamkniętym, imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu.
Szkolenie poprowadzi dr Anna Stolecka-Warzecha – adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia.
Szkolenie wpisuje się w definicję kształcenia ustawicznego osób w wieku dojrzałym ( min. edukacji w szkołach dla dorosłych, a także zdobywania umiejętności i podwyższania kwalifikacji przez osoby bezrobotne, poszukujące pracy, aktualnie pracujące oraz przez pracodawców). Może być dofinansowane w ramach KFS.