HACCP/GHP/GMP w teorii i w praktyce w zakładach żywienia zbiorowego -szkolenie online

Dostępność: duża ilość
Cena: 260,00 zł 260.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Szkolenie obejmuje podstawowe informacje w zakresie praktycznych aspektów wdrażania zasad systemu bezpieczeństwa żywności, zasad systemu HACCP oraz dobrych praktyk w żywieniu zbiorowym zamkniętym.
Jest to szkolenie online skierowane do osób pracujących w placówkach takich jak: przedszkola, szkoły, domy pomocy społecznej, domy spokojnej starości, domy dziecka itp.

Planowany termin szkolenia to:

- 11.02.2021 r.

Szkolenie obejmuje następujące tematy:

  • Polityka bezpieczeństwa żywności oraz zakres systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
  • Surowce, składniki, materiały kontaktujące się z żywnością i środki czystości.
  • Charakterystyka informacji zawartych na etykietach żywnościowych.
  • Opis oraz właściwości wyrobów. Zamierzone użycie, schematy i etapy oraz weryfikacja procesów technologicznych.
  • Analiza wybranych zagrożeń (wyznaczenie punktów kontrolnych (CP) i krytycznych punktów kontrolnych (CCP), limity krytyczne.
  • Dokumentacja systemu HACCP.
  • Charakterystyka procedury mycia i dezynfekcji (pomieszczenia socjalne i sanitarne, urządzenia chłodnicze i mroźnicze, pomieszczenia żywnościowe, powierzchnie robocze mające kontakt z żywnością, urządzenia i maszyny produkcyjne).
  • Charakterystyka procedury mycia i wyparzania naczyń stołowych
  • Procedura zachowania przy stosowaniu preparatów chemicznych do mycia i dezynfekcji.
  • Procedura zachowania higieny osobistej pracowników i zdrowia personelu.
  • Procedura monitorowania zdrowia pracowników, czystości odzieży roboczej, obsługi, napraw i konserwacji urządzeń.
  • Procedura przygotowania i wydawania posiłków w żywieniu zbiorowym w związku z wystąpieniem pandemii COVID – 19. Zapewnienie bezpieczeństwa pracowników przygotowujących i wydających posiłki. Zasady dostarczania i przyjmowania towaru do kuchni. Zapewnienie bezpieczeństwa dzieci spożywających posiłki w stołówce przedszkolnej i szkolnej.
  • Charakterystyka kontroli jakości wody.
  • Opis procedury postępowania z materiałami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
  • Wytyczne magazynowania surowców.
  • Procedura przygotowania i wydawania posiłków w żywieniu zbiorowym w związku z wystąpieniem pandemii COVID – 19. Zapewnienie bezpieczeństwa pracowników przygotowujących i wydających posiłki. Zasady dostarczania i przyjmowania towaru do kuchni. Zapewnienie bezpieczeństwa dzieci spożywających posiłki w stołówce przedszkolnej i szkolnej.

Korzyści ze szkolenia

  • podniesienie posiadanych kompetencji
  • praktyczna wiedza i informacje z zakresu wymagań HACCP przekazana przez specjalistę
  • umiejętność samodzielnego opracowania dokumentacji HACCP dla placówki
  • możliwość zadawania pytań podczas szkoleniu trenerowi prowadzącemu szkolenie

W oferowanej cenie gwarantujemy: materiały szkoleniowe – w postaci pdf, ze wskazówkami zasad systemu bezpieczeństwa żywności, zasad systemu HACCP oraz dobrych praktyk w żywieniu zbiorowym zamkniętym, imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu.

Szkolenie poprowadzi dr Anna Stolecka-Warzecha – adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl