
HACCP/GHP/GMP w teorii i w praktyce w zakładach żywienia zbiorowego -szkolenie online

Opis
Szkolenie obejmuje podstawowe informacje w zakresie praktycznych aspektów wdrażania zasad systemu bezpieczeństwa żywności, zasad systemu HACCP oraz dobrych praktyk w żywieniu zbiorowym zamkniętym.
Jest to szkolenie online skierowane do osób pracujących w placówkach takich jak: przedszkola, szkoły, domy pomocy społecznej, domy spokojnej starości, domy dziecka itp.
Planowany termin szkolenia to:
- 20.01.2021 r.
Szkolenie obejmuje następujące tematy:
- Polityka bezpieczeństwa żywności oraz zakres systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
- Surowce, składniki, materiały kontaktujące się z żywnością i środki czystości.
- Charakterystyka informacji zawartych na etykietach żywnościowych.
- Opis oraz właściwości wyrobów. Zamierzone użycie, schematy i etapy oraz weryfikacja procesów technologicznych.
- Analiza wybranych zagrożeń (wyznaczenie punktów kontrolnych (CP) i krytycznych punktów kontrolnych (CCP), limity krytyczne.
- Dokumentacja systemu HACCP.
- Charakterystyka procedury mycia i dezynfekcji (pomieszczenia socjalne i sanitarne, urządzenia chłodnicze i mroźnicze, pomieszczenia żywnościowe, powierzchnie robocze mające kontakt z żywnością, urządzenia i maszyny produkcyjne).
- Charakterystyka procedury mycia i wyparzania naczyń stołowych
- Procedura zachowania przy stosowaniu preparatów chemicznych do mycia i dezynfekcji.
- Procedura zachowania higieny osobistej pracowników i zdrowia personelu.
- Procedura monitorowania zdrowia pracowników, czystości odzieży roboczej, obsługi, napraw i konserwacji urządzeń.
- Procedura przygotowania i wydawania posiłków w żywieniu zbiorowym w związku z wystąpieniem pandemii COVID – 19. Zapewnienie bezpieczeństwa pracowników przygotowujących i wydających posiłki. Zasady dostarczania i przyjmowania towaru do kuchni. Zapewnienie bezpieczeństwa dzieci spożywających posiłki w stołówce przedszkolnej i szkolnej.
- Charakterystyka kontroli jakości wody.
- Opis procedury postępowania z materiałami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
- Wytyczne magazynowania surowców.
- Procedura przygotowania i wydawania posiłków w żywieniu zbiorowym w związku z wystąpieniem pandemii COVID – 19. Zapewnienie bezpieczeństwa pracowników przygotowujących i wydających posiłki. Zasady dostarczania i przyjmowania towaru do kuchni. Zapewnienie bezpieczeństwa dzieci spożywających posiłki w stołówce przedszkolnej i szkolnej.
Korzyści ze szkolenia
- podniesienie posiadanych kompetencji
- praktyczna wiedza i informacje z zakresu wymagań HACCP przekazana przez specjalistę
- umiejętność samodzielnego opracowania dokumentacji HACCP dla placówki
- możliwość zadawania pytań podczas szkoleniu trenerowi prowadzącemu szkolenie
W oferowanej cenie gwarantujemy: materiały szkoleniowe – w postaci pdf, ze wskazówkami zasad systemu bezpieczeństwa żywności, zasad systemu HACCP oraz dobrych praktyk w żywieniu zbiorowym zamkniętym, imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu.
Szkolenie poprowadzi dr Anna Stolecka-Warzecha – adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia.