Alergie i nietolerancje pokarmowe w żywieniu dzieci i młodzieży oraz ideologiczne wykluczanie produktów – dieta eliminacyjna w teorii i praktyce w żywieniu zbiorowym
Opis
Szanowni Państwo,
w dniu 17.07.2024 r. do Sejmu wpłynął poselski projekt o nowelizacji ustawy
z dnia 4 lutego 2011 r. i 14 grudnia 2016r. - Prawo Oświatowe
Projekt zakłada nowelizację ustawy i przewiduje, iż posiłki mają być przygotowane zgodnie ze szczególnymi wymogami zdrowotnymi dziecka powodującymi konieczność wyeliminowania z posiłków niektórych składników lub produktów spożywczych uwzględniając potrzebę właściwego dostosowania do potrzeb dziecka oraz sposobów przygotowania i wydawania posiłków zapewniający jego bezpieczeństwo zdrowotne.
W związku z tym zapraszamy intendentów i wszystkie osoby zajmujące się żywieniem dzieci
do udziału w szkoleniu
Alergie i nietolerancje pokarmowe w żywieniu dzieci i młodzieży
oraz ideologiczne wykluczanie produktów – dieta eliminacyjna
w teorii i praktyce w żywieniu zbiorowym
Planowany termin szkolenia:
.02.2025 r.
w godz. 10:00-12:30
Dietę eliminacyjną stosuje się najczęściej w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych. Odpowiednio zbilansowany plan żywienia diety eliminacyjnej, powinien być pełen bezpiecznych zamienników produktów niedozwolonych, dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych i zapewniać zbilansowany rozwój dzieci i młodzieży.
Przygotowanie diet eliminacyjnych w placówkach żywienia zbiorowego wzbudza coraz większe zainteresowanie i staje się coraz bardziej popularne i praktykowane. Ponadto istnieje również grupa programów żywieniowych, w których wykluczanie wybranych produktów wiąże się z przekonaniami ideologicznymi rodziców, którzy chcą aby ich dzieci kontynuowały ten model żywienia w posiłkach serwowanych w placówkach oświatowych.
- Czym charakteryzują się wybrane diety eliminacyjne?
- Jak bilansować prawidłowo poszczególne posiłki?
- Jakie zamienniki diety stosować?
- Czy każdy niedozwolony/alergenny składnik posiada swój zamiennik?
- Jak długo można stosować taką dietę?
- Problematyka cukrzycy u dzieci i młodzieży (epidemiologia, diagnostyka, leczenie farmakologiczne i
dietetyczne)
- Zasady postępowania dietetycznego u dzieci z cukrzycą typu I
- Zamienniki cukru nie budzące zastrzeżeń zdrowotnych wykorzystywane w dietoterapii cukrzycy
- Na co warto zwrócić uwagę w pracy z dzieckiem chorującym na cukrzycę
Na szkoleniu uzyskasz odpowiedzi na powyższe pytania, oraz dowiesz się o najważniejszych aspektach związanych z wdrażaniem wybranych diet eliminacyjnych w placówkach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży.
Plan szkolenia:
- Wyjaśnienie zagadnień związanych z nadwrażliwością na wybrane pokarmy.
- Klasyfikacja nadwrażliwości pokarmowej, nietolerancja pokarmowa a alergia.
- Przyczyny, mechanizm powstawania, objawy nadwrażliwości pokarmowej u dzieci i młodzieży.
- Antygeny pokarmowe i reakcje krzyżowe.
- Czym jest dieta eliminacyjna?
- Diety eliminacyjne inne.
- Stanowisko Ministerstwa Edukacji Narodowej w sprawie przygotowywania diet eliminacyjnych w placówkach żywienia zbiorowego typu zamkniętego dzieci i młodzieży.
- Interpretacja norm żywienia z grudnia 2020 r. w kontekście: żywienie zbiorowe dietetyczne i przykładowe jadłospisy dla różnych grup wiekowych dzieci w najczęściej stosowanych dietach eliminacyjnych.
- Przykładowe jadłospisy dla różnych grup wiekowych dzieci w najczęściej stosowanych dietach eliminacyjnych.
- Modyfikacja receptur i jadłospisów z diety podstawowej na potrzeby wybranych diet leczniczych i eliminacyjnych.
Szkolenie poprowadzi: dr Anna Stolecka- Warzecha – adiunkt Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk kliniczny i sportowy, trener zdrowego stylu życia. Autorka polskich i zagranicznych publikacji naukowych oraz książek o tematyce żywienia dzieci i młodzieży.
Redaktor naczelna naukowego kwartalnika dietetycznego Food Science. Swoje doświadczenie zdobyła w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowo-badawczych, a w codziennej pracy zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości u dzieci, dietoterapią żywieniową osób dorosłych i profilaktyką zdrowia.
Cena obejmuje:
- uczestnictwo w szkoleniu,
- materiały szkoleniowe przesyłane w formie elektronicznej,
- certyfikat uczestnictwa przesyłany w postaci pdf.
- dodatkowe materiały- przykładowe 10-dniowe zestawy jadłospisów wraz z recepturami- plik pdf
- 7-dniowy dostęp do nagrania
Szkolenie wpisuje się w definicję kształcenia ustawicznego osób w wieku dojrzałym (min. edukacji w szkołach dla dorosłych, a także zdobywania umiejętności i podwyższania kwalifikacji przez osoby bezrobotne, poszukujące pracy, aktualnie pracujące oraz przez pracodawców). Może być dofinansowane w ramach KFS.
Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.24/00197/2019